Državno srečanje Le plesat me pelji 2015

• Posted on:  Monday, 27 July 2015 00:00
  • Written by  Ana Benedik

Medtem ko se naše pete počasi ogrevajo za novo sezono plesa, ob znanih melodijah na plano prihajajo spomini na staro sezono, polno presenečenj in navdušenja. Vrhunec le-te je bilo, poleg odlične turneje vodilne skupine na Filipine, tudi državno srečanje odraslih folklornih skupin v Beltincih. Tja smo potovali kar v veliki zasedbi, saj sta nastopali tako mladinska kot tudi vodilna skupina.

Konec meseca julija je, kot vsako leto, potekalo državno srečanje odraslih folklornih skupin v Beltincih. Že v zgodnjih jutranjih urah smo se Ozarčani zbrali pred Domom krajanov Primskovo, od koder smo krenili proti severovzhodu naše prelepe države. Vendar, seveda, ne brez zamujanja in zapletov. Pozabljene nogavice in predpasniki so pač del velike odprave. Med potjo pa ta odprava na avtobusu ni pogrešala niti šivanja novih umetnih las, niti spletanja teh v pričeske. V Beltinski park za gradom smo na generalko prišli oboroženi z dolgimi kitami, spetimi v vence in z novimi rdečimi in modrimi Ozarinimi majicami. Polni energije smo si dobro ozavestili novo plesno površino, si ogreli prste in upeli grla.

Ko se je naš čas na odru iztekel, smo se odpravili proti garderobi, kjer smo likali in ravnali naše folklorne kostume in še zadnjič zloščili plesne čevlje. Sledila je povorka vseh sodelujočih folklornih skupin čez mesto, ki se je končala v Beltinskem parku. Tam se je pričel festival. Naša mladinska skupina je z dobro energijo prva nastopila na odru. To je bil njen prvi pomembnejši nastop, da pa smo bili sprejeti na državno srečanje, smo si zares vzeli v čast. Za nas je bilo že dejstvo, da smo se lahko udeležili območnega in regijskega srečanja folklornih skupin nekaj neprecenljivega. Odplesali smo splet Plesi iz Roža in Podjune. Tudi vodilna skupina je odplesala splet Plesov iz Razkrižja z obilico energije, ki se jo je dalo čutiti tudi med publiko. Poleg naših dveh skupin, je sodelovalo še šest drugih folklornih skupin in dve gostujoči skupini iz Hrvaške in iz Mehike. Slovesen trenutek za celotno društvo je bila podelitev Maroltove plakete za življenjsko delo našemu dolgoletnemu umetniškemu vodji in mentorju, Branetu Šmidu – pomembnemu trenutku je sledil dolg, občudujoč in ganljiv aplavz.

Po končanem srečanju so se folklorne skupine zbrale na večerji in kasneje na družabnem večeru s plesom in špricerji. Tudi to je pomemben del takih kulturnih dogodkov, pri katerem se stkejo nova poznanstva in vezi. Eno od teh nas je v septembru peljalo tudi na trgatev v Sv. Ano v Slovenskih goricah.

Ko se je večer prevesil v noč, smo počasi krenili nazaj proti rodni Gorenjski. Ker je bil za nami odličen dan, je bilo tudi vzdušje na avtobusu odlično. Celo pot do Primskovega smo prepevali pesmi in se veselili. Časa za spanje ni bilo. In ko se včasih še zdaj spomnim teh lepih trenutkov, si v mislih rečem: Le plesat me pelji … v Beltince. 