Poročni dan zakoncev Žibert, 25. 5. 2013

• Posted on:  Tuesday, 17 September 2013 00:00
  • Written by  Anja Draksler

Zjutraj je najprej grdo deževalo. Prav hladno je bilo. Ni bilo nekdaj zagotovljeno sočno ali pa vsaj toplo vreme konec maja? Prva misel marsikaterega Ozarčana 25. maja zjutraj je bila namenjena Zali in Jožetu, ki sta si ta datum izbrala za dan svoje poroke. Pa se je nebo vendar malo umirilo pred civilno poroko in pomirili smo se tudi vsi »zaskrbljenci«, ko smo videli nasmejani, srečni mladi par.

Ker se je njuna skupna pot začela prav na Ozari, sta nas ta dan želela imeti ob sebi, zato smo tudi mi dali vse od sebe in tako so že pred civilno poroko na kranjskem magistratu zapele Bodeče neže, katerih članica je tudi Zala. Ko sta Zala in Jože postala gospod in gospa Žibert, so ju nekateri naši godci (Manca, Matej in Adrijan) presenetili s skladbico.
Takoj po hitrem kosilu smo se dobili v Predosljah pred cerkvijo, kjer so jima fantje nameravali zagraditi pot. Pa smo gledali v nebo pa smo pripravili naloge v domu. Že skoraj, ko se je zaslišalo topotanje kopit kočije ženina in neveste, so se oblaki nekoliko dvignili in pokazali so se zasneženi vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp. Na hitro smo prestavili naloge nazaj ven in, tako kot se spodobi, šrangali zunaj. Jože je s klepanjem kose, cepljenjem drv, likanjem in ostalimi nalogami znižal visoko nevestino ceno in jo tako srečno popeljal pred oltar. Po cerkveni poroki, na kateri niso manjkali Kranjski furmani s svojo pesmijo, smo mladoporočenca pričakali v špalirju in jima nato zaplesali, prav zares nam je uspelo priklicati tudi sonce. Jože je dokazal, da še ni pozabil korakov in skupaj z ženo odplesal štajeriš. Pridružili smo se jima tako plesalci vodilne kot tudi mladinske skupine, katere mentorica je Zala.
Ves čist in od dežja opran dan se je končal z ohcetjo, medtem pa je mladoporočencema del soplesalcev zagodel in okrasil njuno domovanje.