Kako smo se imeli "V kraljestvu zlatoroga"

• Posted on:  Tuesday, 16 April 2013 00:00
  • Written by  Anja Draksler

Na kislo vreme v začetku aprila smo vsi že pozabili, ne pa tudi na čudovit večer našega letnega koncerta, ki smo ga preživeli V KRALJESTVU ZLATOROGA. V soboto, 6. aprila 2013 smo v dvorani Doma krajanov Primskovo skupaj s Folklorno skupino Razor iz Tolmina prikazali bogastvo plesov in ljudske glasbe slovenskih alpskih pokrajin. K pravemu pravljičnemu visokogorskemu vzdušju je pripomogla povezovalka večera, Mateja Urbiha.

Naši gostje so v prevem delu zaplesali goriške plese: šetepaši, potresavka, goriška mazurka, cotiš, goriški dencik, v drugem delu pa plese zgornjega Posočja rezjanko, tolminsko mazurko, šustarsko … Ozarčani smo se predstavili z dvema spletoma domačega gorenjskega terena,  z enim je vodilna skupina »otvorila ples,« mladinska skupina pa je odpela in odplesala splet štajerišev. Gostitelji smo gledalce popeljali tudi na Koroško, še z enim spletom mladinske skupine, in pa v bolj odmaknjeno alpsko pokrajino Rezijo, katere drugačnost in posebnost v petju, glasbi in plesu  so lahko prepoznali tudi nepoznavalci. Za konec, ker je bila ravno sobota, smo sklenili še en zakon, kljub temu da Dolenjska ni ravno alpska pokrajina, smo odplesali splet Šentjernejska ohcet, kjer ni manjkalo ubranega petja Bodečih než in Kranjskih furmanov, potočenih solza neveste in prijateljic, vriskanja fantov ter pravega pravcatega navihanega vola s štirimi, v škornje obutimi nogami, ki je nasmejal plesalce, še posebej pa gledalce.
Gledalci so se po koncertu – kot po navadi – še za kar nekaj časa zadržali v preddverju dvorane in nas kasneje zapustili nasmejanih obrazov. Mi pa smo skupaj z našimi gosti iz Tolmina ostali še na »poročnem slavju,« kjer je bilo čutiti sožitje več generacij pevcev in plesalcev, predvsem pa godcev, ki so kar vsi skupaj zaigrali za ples!