Bodeče neže

Bodeče neže so tiste pri Ozari, ki vsak ponedeljek za zaprtimi vrati pevske sobe uro in pol preživijo skupaj. Če bi jim prisluhnili izza vrat, bi slišali veliko ubranega petja, vmes pa mnogo smeha, pogovorov in tudi življenjskih resnic.

Neže so si ime izbrale, ker jih odlično predstavlja: pušeljc, ki pritegne pozornost; enkrat veselo razcveten, drugič otožno zaprt, tretjič po žensko oster. Predvsem pa pušeljc, ki nikoli ne ovene, nikoli ne pozebe.

Že vse od leta 1991 se žene, nekatere so bile tedaj še dekleta, družijo ob petju slovenskih ljudskih pesmi. To je prva ljubezen, ki jih druži in izpolnjuje. Družijo pa jih še mnoge vidne in nevidne vezi, ki tkejo prijateljstvo in zvestobo.  Nekaj pevk se je v minulih letih poslovilo, druge so se pridružile skupni; jedro pa ostaja trdno, predano in… bodeče.

Nastopajo ob najrazličnejših priložnostih - na kulturnih in zabavnih prireditvah v Kranju in okolici, na srečanjih pevcev ljudskih pesmi po vsej Slovenji, na prireditvah v organizaciji svojega matičnega društva, na gostovanjih, prirejajo svoje tematske koncerte, pojejo pri maši, na zasebnih zabavah in dobrodelnih prireditvah.

Del svojega programa so leta 1998 skupaj s Kranjskimi furmani obeležile na avdio-kaseti »So pesmi okrogle«. Istega leta so Neže za svoje delo prejele Malo Prešernovo plaketo Mestne občine Kranj, ki jim jo je podelil Svet MOK za uspešno delo na področju ohranjanja ljudskega pevskega izročila.

V letošnji pomladi, ko se rožice razcvetijo,  pripravljajo izdajo zgoščenke, ki bo pregled njihovega dosedanjega dela. Ob tem pripravljajo koncert, ki bo zanje in za poslušalce novo, sveže doživetje.

Umetniški vodja je Mateja Urbiha, obenem pa tudi članica skupine ("vodilna štima").
Lastniki ostalih ubranih glasov pa so: Živka Bozovičar ("vodilna štima"), Nina Ficko ("vodilna štima"), Joži Šmid ("na čez"), Jožica Debelak ("na čez") in Anita Peteh (''bas'').