Kranjski furmani

Fantje in možje, ki so se zbrali v skupini pevcev ljudskih pesmi, pojejo že 15 let. Odločili so se, da bodo poustvarjali slovensko ljudsko petje s poudarkom na moškem troglasju in na gorenjskih pesmih. Slovenska ljudska pesem je naša dediščina, ki nas veže daleč v preteklost, saj se je le ta ohranila med nami, medtem ko se je slovenski ljudski ples izgubil in smo prevzeli tujega ter ga po svoje predelali.

Kranjski furmani nastopajo za potrebe folklorne skupine, nastopajo pa tudi samostojno v obliki manjših ali večjih koncertov ali pa za posebne priložnosti, kot so obletnice, godovi, poroke …

V obdobju med božičem in novim letom se “spremenijo” v kolednike ter hodijo od hiše do hiše. Z obrednimi pesmimi voščijo novo leto ter ohranjajo že skoraj pozabljen običaj.

Ker je bil Kranj znan kot križišče trgovskih poti in so v njem ustavljali ter prepregali številni furmani, so se odločili, da se poimenujejo po njih in se temu primerno tudi oblečejo.

Od leta 2006 skupina zelo uspešno deluje pod novim vodstvom. Umetniški vodja je Adrijan Novak, obenem pa tudi član skupine (petje “naprej”, “ta glavna štima”).

Lastniki ostalih ubranih glasov pa so: Brane Šmid (“ta glavna štima”), Ljubo Kovačič (“ta glavna štima”), Niko Štern (“na čez”), Roman Zupanec (“na čez”), Matej Ostovič (bas), Matija Koritnik (bas), Miha Naglič (bas).